16 Jun 2019 | Berita Harian Ahad, Malaysia

Khazanah alam di Hutan Simpan Sungai Menyala
Port Dickson pusat rekreasi kaya dengan pelbagai aktiviti lasak, jelajah alam sekitar Oleh Osman Lisut manlee@bh.com.my. Ramai beranggapan Port Dickson hanya sekadar memiliki jajaran pantai yang menarik dan dipenuhi pengunjung untuk bermandi-manda pada hujung minggu.Bagaimanapun, ramai tidak mengetahui Port Dickson memiliki banyak tempat menarik, antaranya Rumah Api Tanjung Tuan, iaitu satu kawasan hutan kecil yang menjadi persinggahan 40,000 burung migrasi ke Utara.

13 Jun 2019 | Utusan Malaysia, Malaysia

Lepas kembali ke tempat asalnya
PROGRAM pelepasan spesies serangga Malayan Jungle Nymph sempena Hari Bumi 2019 di Port Dickson. Negeri Sembilan disempurnakan oleh (dari kiri) Timbalan Pengarah Perhutanan Negeri Sembilan, Noradli @ Mohd. Adli Parsada. Wan Mat Wan Harun, Simon Foong, Salim Aman dan Daryl Foong. PENGARAH Perikanan Negeri Sembilan. Halim Abu Hanip (kiri) dan Simon Foong melepaskan yu pasir di perairan Port Dickson. Negeri Sembilan.

16 May 2019 | Utusan Malaysia, Malaysia

Selamatkan karang kita
TERUMBU karang merupakan antara ekosistem yang kaya degan kepelbagaian biologi di dunia. Karang mempunyai pelbagai bentuk, warna dan saiz tetapi secara amnya ia merupakan hidupan yang sensitif dan kini diancam dan mengalami banyak kerosakan. Karang bukanlah batu atau konkrit, tetapi binatang hidup yang perlu makan, bernafas dan sumbangannya amat besar dalam ekosistem marin.

23 Jun 2019 | Kosmo Ahad, Malaysia

Penyelam pakai baju Melayu beri ikan makan di aquaria, KLCC
WARGA maya teruja melihat penyelam berbaju Melayu di dalam Aquaria, KLCC. BARU-BARU ini, seorang pengguna Twitter, Farah Aiman berkongsikan beberapa keping gambar yang memaparkan dua orang penyelam skuba profesional sedang memberi makan kepada hidupan akuatik dengan mengenakan baju Melayu. Bukan sekadar berbaju Melayu, bahkan dua penyelam itu masingmasing turut lengkap bersamping sambil memakai tangki skuba.Gambar tersebut telah mendapat perhatian warga netizen di laman Twitter dan telah mendapat lebih 5,000 retweet dan lebih 8,000 like.

25 Apr 2019 | Utusan Malaysia, Malaysia

Perjuangkan kelestarian alam
KEPENTINGAN menjaga kelestarian alam sekitar merupakan satu perkara wajar diterapkan ke alam minda rakyat Malaysia khususnya generasi muda. Memastikan pembangunan dirancang perlu selari dengan kelestarian alam, antara isu pokok yang perlu difahami apatah lagi sekiranya ia melibatkan sosioekonomi penduduk setempat.Justeru projek pembangunan, penjagan dan pemuliharaan alam bukan bermakna tidak boleh melakukan penebangan pokok di hutan atau penangkapan ikan di sungai atau laut tetapi sejauh mana sumber tersebut tidak terus dihabiskan.

30 May 2019 | Utusan Malaysia, Malaysia

Sinergi aquaria, UMT kaji kemandirian karang
DR. TAN CHUN HONG (kiri) memberi selepas pelancaran Coral Tank bagi Kempen SEPERTi yang dibincangkan sebelum ini, pengunjung ke destinasi yang mempunyai keindahan batu karang wajar menghargai apa yang terdapat di situ. Mereka sepatutnya mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara seperti memijak, memegang malah elak daripada menyetuhnya. Itu merupakan pesanan dari mereka yang pakar dalam penyelidikan karang.Ini kerana menurut penyelam skuba, terlalu ramai pengunjung menyebabkan kawasan yang indah dengan batu karang akan terjejas.

31 Jan 2019 | China Press, Malaysia

«水底舞狮,风生水起! ”配合欢庆华人 农历新年,吉隆 坡国际会展中心水族馆(AquariaKLCC)周三(30日)举办一 场媒体预览,让媒体人员率先欣赏精彩生辉的水底舞狮表 演。常见醒狮陆上能行,此见醒狮水中亦能舞,只见一头 醒狮站在巨型鱼缸外,见证另一头醒狮在鱼缸内献上精湛 技艺的表演,让此画面显得相映成趣。此外,专业潜水员 也在巨型鱼缸内辅助舞狮队员,一起为众人献上精彩表演,让在场者叹为观止,映成同

31 Jan 2019 | New Sarawak Tribune, Malaysia

Lions do dance underwater, too
Underwater footwork: Performers showing a preview of the lion dance inside an aquarium at the Aquaria KLCC in Kuala Lumpur. KUALA LUMPUR: The fish, in Chinese culture, symbolises abundance and there is probably no better way to wish Malaysians a prosperous and abundant Chinese New Year than having a lion dance among the fishes.

31 Jan 2019 | The Star, Malaysia

Diving ‘lions’ to swim with the fishes
Underwater footwork: Performers showing a preview of the lion dance inside an aquarium at the Aquaria KLCC in Kuala Lumpur. KUALA LUMPUR: The fish, in Chinese culture, symbolises abundance and there is probably no better way to wish Malaysians a prosperous and abundant Chinese New Year than having a lion dance among the fishes.

31 Jan 2019 | The Sun, Malaysia

Spectacular Sight
Divers perform a lion dance near a shark at Aquaria KLCC in Kuala Lumpur yesterday in conjunction with Chinese New Year on Feb 5. -AFPPIX